Süfyan Kızılarslan / Ajans Bizim – Anayasa Mahkemesi’nin (AYM), Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülen gazeteci Cemal Kaşıkçı davasına ilişkin yapılan bireysel başvuruyu ret kararının gerekçesi açıklandı.
Bireysel başvuru 23 Mayıs 2022 tarihinde, Cemal Kaşıkçı’nın nişanlısı olarak bilinen Hatice Cengiz tarafından yapılmıştı.
Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesine ilişkin gelişmelerin özetlendiği karar gerekçesinde, olaya ilişkin iddianamede 20 şüpheli hakkında “tasarlayarak ve canavarca hisle veya eziyet çektirerek adam öldürme” suçundan dava açıldığı belirtildi.
Kararda, “Olayda Türk makamlarınca soruşturma aşamasında olduğu gibi kovuşturma aşamasında da cinayetin sanıklarının yakalanması konusunda azami bir çaba gösterildiği, Suudi makamlarından sanıkların iadelerinin talep edildiği hatta bunula da yetinilmeyip sanıklar hakkında uluslararası yakalama kararlarının çıkarılmasının sağlanıp, bu kararların yerine getirilmesinin beklendiği, ancak Suudi makamlarının sanıkların ülke dışına çıkışına izin vermeyip sanıkları iadeye yanaşmadığı görülmüştür” denildi.
Suudi Arabistan’da yürütülen soruşturmada bazı sanıkların çeşitli hapis cezalarına mahkûm edildiği belirtilen kararda, bu süreçte kovuşturmanın Suudi makamlarına devrine karar verildiği hatırlatıldı.
Kararda, “Türk adli makamlarının etkili bir uluslararası işbirliğine ve etkili ceza muhakemesi yürütülmesi için gerekli bütün makul tedbirleri almaya ilişkin yaşam hakkı kapsamındaki anayasal yükümlülüklerini yerine getirdiği” ifade edildi. Kararda, Suudi Arabistan’daki yargılama sürecinde sanıklar hakkındaki “cezaların Türk adli makamlarının çabaları sonucunda verildiği” değerlendirmesi yapıldı.
Cemal Kaşıkçı davası
Suudi Arabistan uyruklu Gazeteci Cemal Kaşıkçı, Eylül 2018’de belgelerini almak için gittiği İstanbul’da konsolosluk binasından çıkmamıştı. Yapılan soruşturmada Kaşıkçı’ın Suudi Arabistan’dan gelen bir ekip tarafından öldürüldüğü ve cesedinin ortadan kaldırıldığı belirlenmişti.
Türkiye’ye girişleri ile kimlikleri tespit edilen ve istihbarat elemanı olduğu belirlenen bu kişiler hakkında Türkiye’de dava açılmıştı. Ancak Suudi Arabistan hükümeti sanıkların iadesini reddetmiş ve orada da bir soruşturma açıldığını bildirmişti. Daha sonraki süreçte Suudi Arabistan’daki davada bazı sanıklar hakkında hapis cezası verildiği açıklanmış, Türkiye de kovuşturmanın Suudi makamlarına devri kararı almıştı.
Kovuşturmanın devri kararı eleştirilere neden olmuş ve Kaşıkçı’nın nişanlısı Hatice Cengiz de konuyu AYM’ya taşımıştı.