Ajans Bizim – AKP Grup Başkanı Abdullah Güler, 10.000 lira olan en düşük emekli maaşının 12.500 liraya yükseltileceğini söyledi.
Güler, TBMM’ye gönderilecek vergi paketine ilişkin bazı ayrıntıları açıkladı.
Teklif paketinde en düşük emekli maaşında yapılacak artışında bulunduğunu belirten Güler, “Yaşlılık, malullük ve ölüm aylığı almakta olan hak sahiplerine dosya bazında 10.000 TL olarak öngörülen asgari aylık asgari ödeme tutarını da 12.500 TL’ye yükseltiyoruz” dedi.
Yasa teklifinin 53 maddeden oluştuğunu ifade eden Güler, şöyle konuştu:
“Bu kanun teklifimizin dışında sanki bambaşka konular da çalışıyormuşuz gibi geçen dönemlerde farklı dezenformasyonlar amaçlı bilgilerin de olduğunu ifade etmek isterim. Çünkü bizim çalışmadığımız, inceleme yapmadığımız, etki analiziyle beraber bir metin haline getirmediğimiz birçok konu sanki varmış gibi maalesef gerek basında gerek kamuoyuyla paylaşıldı.
Teklifimizle vergi adaletinin güçlendirilmesi ve doğrudan vergilerin payının arttırılması… Aynı zamanda vergilemede güvenliğin sağlanması ve kayıt dışılıkla mücadele vergiye uyumun arttırılması bazı istisnaların kaldırılması veya uygulama şeklinin değiştirilmesi… Cezaların etkinliğinin caydırıcılığının arttırılması, devreden KDV’lerin azaltılması, ithalatın azaltılmasına katkı sağlanması ve tahsilat etkinliğinin artırılması amacıyla düzenleme yapıyoruz.”
Güler, “Bizim bütçemizin büyüklüğü belli 11 trilyon 2024 yılı bütçemiz, 11 trilyon 89 milyar TL. Bunun içerisinde 6 Şubat depremlerine yönelik bütçe karşılığı yaklaşık 1 trilyon 100 milyar ayırmış durumdayız. Seçimlerden önce toplam emeklilik sistemine 2,5 milyona yakın emekli dahil oldu, bunun da bu dönemki bütçemize getirdiği önemli bir rakam var” dedi.
Güler’in verdiği bilgiye göre teklifte yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
-Kısa vadeli sigorta kolları prim oranı yüzde 2’den yüzde 2,25’e yükseltiliyor.
-Çok uluslu şirketlerde küresel asgari kurumlar vergisi, yerel asgari kurumlar vergisi, yap-işlet ve devret modeliyle kamu özel işbirliği projeleri kapsamına elde edilen kazançlardan yüzde 30 oranında kurumlar vergisi alınacak.
-Uluslararası küresel şirketlerin Türkiye’deki faaliyetleri kapsamında elde ettikleri gelirden yüzde 15’lik asgari kurumlar vergisi alınması öngörülüyor.
-Yatırım fon ve ortaklıklarının gayrimenkul kazançlarının kar dağıtımından istisna edilmesi ve serbest bölgelerde faaliyette bulunan işletmelere sağlanan kazanç istisnasının ihracat gelirleri ile sınırlandırılması başlıkların düzenlemeler getiriliyor.
Uyumsuzluğa açıklama
-Serbest meslek kazancı ve ticari kazanç yönünden gelir vergisi mükelleflerinin yılın belirli zamanlarında elde ettikleri hasılatlar tespit edilecek. Beyanlarıyla tespit edilen hasılatlar arasında yüzde 20’nin üzerinde bir uyumsuzluk tespit edilirse açıklama yapmaya davet edilmesine yönelik düzenlemeler yapılıyor.
-Ticari kazanç gelir vergisi mükellefleriyle kurumlar vergisi mükelleflerine yapılan bazı ödemelerde gelir ve kurumlar vergisi kesintisi yapılmasına imkân sağlanacak.
Başkasının IBAN’ını kullanmaya ceza
-Vergi dairesinin bilgisi dışında çalışanlara kesilecek vergi cezası verginin 1 katı olarak kesilecek cezalarda 1,5 kat; verginin 3 katı olarak kesilecek cezalarda 4,5 kat olarak uygulanması öngörülüyor.
-Başkasının IBAN’ını kullananların cezalarını artırılıyor.
Yurt dışına çıkış harcını 500 TL
-Mükelleflerin KDV beyannamelerinde yer alan KDV tutarlarının 5 takvim yılı süresince indirim yoluyla giderilememesi halinde bu süre sonunda kayıtlardan çıkarılarak yapılacak vergi incelemesi ile gelir veya kurumlar vergisi tespitinde gider olarak dikkate alınmasına imkân sağlanıyor.
-Vergi uzlaşmalarında vergi aslını uzlaşma kapsamı dışına çıkarılıyor. Sadece cezalar için uzlaşma başvurusu yapılabileceğini öneriliyor.
-Yurt dışına çıkış harcını da 500 TL olarak belirleniyor ve her yıl yeniden değerleme oranında artırılması kurala bağlanıyor.