İran’da Temmuz ayında en az 67 mahkûm idam edildi

Ajans Bizim – İranlı yetkililer, Temmuz 2026’da dokuz siyasi mahkûmun da aralarında bulunduğu en az 67 mahkûmu idam etti. 

Geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında, idam sayısı en az 29 azaldı; bu, yüzde 30’luk bir düşüş anlamına geliyor. Hengaw, Temmuz 2025’te İran hapishanelerinde en az 96 idamı belgelemişti.

Hengaw İnsan Hakları Örgütü’nün İstatistik ve Belge Merkezi, ay boyunca İran hapishanelerinde idam edilen 67 mahkûmun tamamının kimliklerini doğruladı.

İdam edilenler arasında iki kadın da bulunuyordu. Jahrom’lu Setayesh Mohammadipour, uyuşturucu suçlamaları nedeniyle Şiraz Hapishanesi’nde idam edilirken, Yasuj’lu Azam Gerami ise “kasıtlı cinayet” suçlamasıyla Yasuj Hapishanesi’nde idam edildi.

Hengaw ayrıca, bu ay içinde bir Beluç çocuk suçlunun idamını da belgeledi. 18 yaşındaki Meysam Irandegani, 16 yaşındayken işlediği bir suç nedeniyle idam edildi.

Temmuz ayında belgelenen 67 idamdan sadece sekizi —toplamın yüzde 12’si— İranlı yetkililer veya yargıya bağlı medya kuruluşları tarafından resmi olarak duyuruldu. 

Hengaw ayrıca, ailelerine önceden haber verilmeden veya son bir ziyaret imkânı tanınmadan idam edilen yedi mahkûmun gizli idamını da belgeledi. İki mahkûm ise halka açık bir şekilde idam edildi.

Dokuz siyasi mahkûmun idamı

Temmuz ayında İranlı yetkililer tarafından en az dokuz siyasi mahkûm, vicdan mahkumları ve Ocak 2026 protestoları ile Kadın, Yaşam, Özgürlük (Jin, Jiyan, Azadi) hareketi sırasında tutuklanan kişiler idam edildi. 

Bu kişiler, “Tanrı’ya karşı savaş açmak” (moharebeh), casusluk ve diğer ulusal güvenlikle ilgili suçlar dahil olmak üzere çeşitli suçlamalarla ölüm cezasına çarptırılmıştı.

Suçlamalara göre idamların dağılımı

“Kasıtlı cinayet” suçlamasıyla ceza alan mahkumlar, Temmuz ayında gerçekleştirilen idamların en büyük payını oluşturdu; 35 vaka ile toplamın yüzde 52’sini temsil etti. 

Onları, uyuşturucu suçlamaları nedeniyle idam edilen 22 mahkûm izledi. Ay boyunca dokuz siyasi mahkûm, vicdan mahkumları ve casusluktan hüküm giymiş kişiler de idam edildi. Bir mahkûm ise tecavüz suçlamasından ceza almıştı. 

Hengaw’ın verilerine göre, Temmuz ayında en az 22 Fars mahkûm idam edildi; bu sayı, kaydedilen tüm idamların yüzde 33’ünü oluşturdu. Aynı ayda 10 Kürt, 10 Türk, 6 Lor ve 5 Beluç mahkûm da idam edildi. Diğerleri ise beş Gilaklar ve Mazaniler, iki Türkmen ve bir Arap. 

Öne Çıkanlar

Akın Gürlek fon soruşturmasının bilançosunu açıkladı: 30 milyar liralık iade yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmalarına ilişkin...

TÜİK’te Ekim enflasyonu yüzde 2,58

Ajans Bizim - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2026...

İki Ülkede İki Alışveriş (49) İrlanda

İrlanda Adası, Avrupa anakarasının kuzeybatısında ve Büyük Britanya’nın batısında...

Sussam Gönül Razı Değil

Türkiye’de gözaltına alınmak ve tutuklanmak, artık çok kolay ve...

“Abbas Yolcu” alarmı… (3)

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, yani...

Gündemden

Akın Gürlek fon soruşturmasının bilançosunu açıkladı: 30 milyar liralık iade yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmalarına ilişkin...

TÜİK’te Ekim enflasyonu yüzde 2,58

Ajans Bizim - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2026...

İki Ülkede İki Alışveriş (49) İrlanda

İrlanda Adası, Avrupa anakarasının kuzeybatısında ve Büyük Britanya’nın batısında...

Sussam Gönül Razı Değil

Türkiye’de gözaltına alınmak ve tutuklanmak, artık çok kolay ve...

“Abbas Yolcu” alarmı… (3)

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, yani...

“Zincir Market Alışveriş Alışkanlıkları”

MindStation Ajansı’nın 29 ilde gerçekleştirdiği bir rapor önüme gelince;...

Aydınlık bir sabah

Ajans Bizim / Safa Tekeli - Atatürk, 28 Ekim...

İspanya’da Yüksek Hızlı Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Ölü Sayısı 64’e Yükseldi

İspanya’nın Toledo vilayeti sınırlarında iki yüksek hızlı trenin karıştığı...
spot_img

İlgili İçerikler

Kategoriler

spot_imgspot_img