Hediye Eroğlu / Ajans Bizim – Fukuşima felaketinin yıldönümünde ölenleri anmak için Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nin kurulduğu Büyükeceli Mahallesi’nde basın açıklaması yapmak isteyen ve güvenlik güçlerinin engeli nedeniyle yapamadıkları etkinlik nedeniyle haklarında dava açılan Mersin Nükleer Karşıtı Platform (NKP) üyesi 17 kişinin yargılanma süreci başladı.
28 Ekim’de Gülnar Asliye Ceza Mahkemesi’nde görülecek duruşma öncesi NKP üyesi 10 kişi Mersin 18. Asliye Mahkemesi’nde talimatla ifade verdi.
Mersin Nükleer Karşıtı Platform bileşenleri, Fukuşima’da meydana gelen nükleer felaketin onuncu yıl dönümünde Akkuyu Nükleer santralinin önünde yapmak istediği anma etkinliği jandarma engeline takılmıştı. 11 Mart’taki eylemde jandarmanın basın açıklamasına izin vermemesi üzerine NKP bileşenleri Büyükeceli Mahalle merkezinde sarı balonları gökyüzüne bırakarak projeye yönelik tepkilerini dile getirmişti. Eyleme HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu’da katılmıştı.
Eyleme katılan NKP üyelerinden 17’sinin kimliği jandarma ekiplerinin çektiği fotoğraflardan belirlendi. Kimlikleri tespit edilen NKP’nin o dönemdeki sözcüsü Aycan Özkan’ın da aralarında bulunduğu eylemciler hakkında Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan iddianame Gülnar Asliye Ceza Mahkemesince kabul edildi. Bu kişiler Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ile Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddelerine aykırı davranmakla suçlanıyor.
“Anayasal hakkımızı kullandık”
Kimlik tespitinin ardından hâkim iddianameyi okuyarak NKP üyelerinin tek tek ifadesini aldı. İlk ifadesini veren eski NKP dönem Sözcüsü Aycan Özkan, kendisinin o dönem NKP dönem sözcüsü olduğunu ve bölgeye basın açıklaması yapmak için değil Fukişima anması için gittiklerini söyledi. Fukişima’da ölenleri anmak için balon uçurmayı planladıklarını anlatan Özkan, “Kamuoyunu rahatsız edecek bir eylemde bulunmadık. 10 Mart Akkuyu Nükleer Santralinin temel atma yıl dönümü. 11 Mart ise Fukişima felaketinin yıldönümü. Biz zaten 9 Mart’ta Mersin’de basın açıklaması yapmıştık. Bize jandarma ekipleri uyarı yapmadan müdahale ettiği için aramızda ufak bir tartışma çıktı. Olay günü toplantı ve yürüyüş düzenlemedik. Düzenlemiş olsak bile bu bizim Anayasal hakkımız. Eylemimiz yaşam hakkımızı savunmaya yöneliktir. Yaptığımız yasaldır” diye konuştu.
HDP Mersin İl Eşbaşkanı Gülbahar Şöfer ise NKP’nin çağrısı üzerine bölgedeki balon uçurma eylemine katıldıklarını ifade ederek “Kolluk güçlerinin yarattığı bir gerginlik oldu. Normalde basın açıklaması yapılmayacaktı. Bu gerginlikten sonra basın açıklaması yapılması hasıl oldu. Bunun üzerine NKP sözcüsü ve milletvekilimiz Erol Katırcıoğlu açıklama yaptı. Basın açıklaması yasaldır. Anayasal hakkımızı kullandık” dedi.
“Psikolojik şiddete maruz kaldık”
Emek Partisi Genel Başkanı Yardımcısı Sedat Başkavak ise, Fukişima’nın yıl dönümünde nükleer felakete dikkat çekmek için bölgede gittiklerini ifade ederek “Araçlarımızdan iner inmez güvenlik güçlerinin psikolojik şiddetine maruz kaldık. Basın açıklaması yapamadık. Yapmış olsaydık bu bir Anayasal haktır. 10 adet balon uçurduk. Kamu düzeninin bozan bir davranışımız olmadı” diye konuştu.
Diğer sanıklar da yasadışı bir iş yapmadıklarını belirterek beraatlerini istediler.
NKP üyelerinin avukatı Sercan Ara ise 2911 Sayılı Gösteri ve Yürüyüşleri Kuibir karardır. Kolluk kuvvetlerince vatandaşlar üzerinde tehdit yaratmak için kullanılmaktadır. Burada bir miting söz konusu değildir. Müvekkillerimiz bir anma için orada bulunmuştur. Burada 2911 Sayılı kanun hukuka aykırı yorumlanmıştır. Müvekkillerimizin beratını istiyoruz” şeklinde konuştu. Avukat Mehdi Zana Akkaya ise, iddianamenin zorlama olduğunu öne sürerek “Savcı hanımın ayıp ettiğini düşünüyorum” dedi.
Burada araya giren mahkeme başkanı da kendisine göre sanki iddianamenin tam oturmamış gibi geldiğini söyledi. Avukat Akkaya, Cumhuriyet Savcısının müvekkillerinden hiçbirinin ifadesini almadan direk iddianame hazırladığını söyledi.
İddia makamı ise buradaki mahkemenin talimat mahkemesi olduğunu ifade ederek dosyanın kendi mahkemesinde görülmesini talep etti.