Dünyada ilk kez bir salgının “felaket” yerine “düşman” olarak tanımlandığına dikkat çeken Şafak Pavey, BM’nin bütün kollarıyla mücadelede yer aldığını ve Covid-19 salgınıyla ancak BM’in yaptığı gibi küresel bir çabayla başedilebileceğini söylüyor.
Antalya3T’nin 3T Gündem programına internet üzerinden bağlanan Şafak Pavey, Asuman Aydın’ın sorularını yanıtladı. Pavey, aşı üzerinden bir rekabetin yaşandığı dünyada, öncelikle aşıya ulaşımda eşitliğin sağlanmasını hedeflediklerini, bunun için COVAX koalisyonu oluşturulduğunu, bir avuç ülkenin aşıya ulaşabilmesinin kabul edilebilir olmadığını vurguladı. Tam bu noktada küresel işbirliğinin ne denli önemli olduğunu ve bu önemin pandemiyle yeniden kavrandığını anlatan Şafak Pavey, “her ülkenin dışişlerinin kurduğu küresel ilişkiler önemli” dedi.
Bill ve Melinda Gates Vakfı’nın 2015’te bu tehlikeye dikkat çektiğini hatırlatan Pavey, bu vakfın 2019’da yayınladığı küresel Sağlık Güven Endeksine işaret ederek, “Bu endekste küresel bir pandemiye hazırlık konusunda ABD ve İngiltere’nin ilk sırada, Çin, Vietnam ve Yeni Zelanda’nın ise alt sıralarda olduğu belirtilmişti. Ancak pratik bunun tam tersi olduğunu gösterdi. Bugün Çin, 95 milyonluk Vietnam ve Yeni Zelanda salgınla mücadelede en başarılı ülkeler.” dedi.
Aşı konusundaki hurafelerle mücadeleye de ağırlık verildiğini vurgulayan Pavey, dini liderlerle işbirliği yaptıklarının da altını çizdi.