Milano sokaklarında sigara içilmesi yasaklandı

Ajans Bizim – İtalya’nın finans ve moda başkenti Milano’da sigara içenler, ülkenin en sert yasağının yürürlüğe girmesinin ardından, şehrin sokaklarında veya kalabalık kamusal alanlarda sigara içtikleri için para cezasına çarptırılma riskiyle karşı karşıya.

Kuzey İtalya’nın kirli kentinde 1 Ocak’ta yürürlüğe giren yasağa karşı gelenler 40 ila 240 Avro arasında para cezasına çarptırılabilir ki bu ceza tüm kent sakinlerinin hoşuna gitmiyor.

Kentte yaşayanlardan 46 yaşındaki tesisatçı Morgan Ishak yasak öncesinde AFP’ye yaptığı açıklamada, “Yeni yasa bence çok aşırı. Kapalı alanlarda sigara içmemeyi, yaşlıların ya da çocukların yanında sigara içmemeyi kabul ediyorum ama açık havada sigara içmeyi yasaklamak benim için kişinin özgürlüğünü biraz kısıtlıyor” diyordu. 

Süreç dört yıl önce başladı

2021 yılından itibaren parklar ve oyun alanlarının yanı sıra otobüs durakları ve spor tesislerinde de sigara içmek yasaklandı. 

Düzenlemeye göre, 1 Ocak’ta yürürlüğe giren son sigara yasağı, “diğer insanlardan en az 10 metre mesafeyi korumanın mümkün olduğu izole yerler” hariç, “sokaklar dahil tüm kamusal alanlar” için geçerli.

Yerel yetkililer tarafından yapılan açıklamaya göre, bu önlemin amacı havadaki partikülleri azaltarak “kentin hava kalitesini iyileştirmek, vatandaşların sağlığını korumak ve çocukların da gittiği halka açık yerlerde pasif içicilikten korunmak.”

Milano-Kortina 2026 Kış Olimpiyatları öncesinde gelen yasak e-sigaralar için geçerli değil. 

Endüstriyel Po Vadisi’nin ortasında yer alan ve karayolu trafiğine boğulmuş olan Milano, Avrupa’nın havası en kirli şehirlerinden biridir.

Sigara içme oranı yüzde 19

İtalya’nın ilk ulusal sigara yasağı 1975 yılında toplu taşıma araçlarında, sınıflarda ve diğer bazı alanlarda sigara içilmesinin durdurulmasıyla başladı. 

Yasak 1995 yılında kamu yönetimi alanlarını, 2005 yılında ise tüm kapalı kamu alanlarını kapsayacak şekilde genişletildi ve o dönemde Avrupa’da bir ilk oldu.  

Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün (ISTAT) 2023 verilerine göre İtalyanların yaklaşık yüzde 19’u sigara içiyor ve bu oran Avrupa Birliği’ndeki yüzde 24’lük ortalamanın altında. 

İtalya’da bir paketi ortalama 6 Avro olan sigara, yaklaşık 10 Avroluk fiyatların daha yaygın olduğu Avrupa’da da en ucuz sigaralar arasında yer alıyor. 

İtalya Sağlık Bakanlığı yılda 93,000 ölümün sigaraya bağlı olduğunu belirtiyor.  

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre sigara, dünya çapında en ölümcül kanser olan akciğer kanseri vakalarının yaklaşık yüzde 85’inden sorumlu.

ABD 17 ülkede katı yasak var

Avrupa Birliği içerisinde, İrlanda, Yunanistan, Bulgaristan, Malta, İspanya ve Macaristan en katı olanları olmak üzere 17 ülke dumansız hava sahası yasasını kabul etmiş durumda. 

Kasım ayında, İngiltere’de gençlerin sigara içmesini aşamalı olarak engellemeye yönelik dünya lideri bir teklif, milletvekillerinin ezici bir çoğunlukla lehte oy kullanmasıyla parlamentodaki ilk engelini geçti. 

Tasarı, tütün satın alınabilecek yaşı kademeli olarak yükselterek 1 Ocak 2009’dan sonra doğan herkesin yasal olarak sigara içmesini engelleyecek. Hükümet bunun İngiltere’nin ilk “dumansız neslini” yaratmayı amaçladığını belirtiyor. 

Avrupa’da en az sigara tiryakisi, nüfusun yüzde 8’inin sigara içtiği İsveç’te bulunuyor.

En kötü durumda olan Bulgaristan’da ise sigara içenlerin oranı %37’dir.

Milano’nun 2020 yılında belediye meclisi tarafından kabul edilen hava kalitesi yönetmeliği, sigara içmenin giderek daha katı bir şekilde yasaklanmasını öngörüyordu. 

Sigara içmeyen 56 yaşındaki Stellina Lombardo, daha sert sigara yasağını desteklediğini söylüyor ve ekliyor: “Çok katılıyorum. Çünkü sigara çok fazla kirlilikten sorumlu, iklim değişikliğinden çok fazla acı çektiğimiz bu çağda böyle bir önlem gezegeni mahveden kirliliğin etkilerini azaltmaya yardımcı olabilir.” 

Öne Çıkanlar

Gross Market Modeli Nereye Koşuyor?

Altı yıl önce bu formatın gücünü nereden aldığını ve...

Akın Gürlek fon soruşturmasının bilançosunu açıkladı: 30 milyar liralık iade yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmalarına ilişkin...

TÜİK’te Ekim enflasyonu yüzde 2,58

Ajans Bizim - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2026...

İki Ülkede İki Alışveriş (49) İrlanda

İrlanda Adası, Avrupa anakarasının kuzeybatısında ve Büyük Britanya’nın batısında...

Sussam Gönül Razı Değil

Türkiye’de gözaltına alınmak ve tutuklanmak, artık çok kolay ve...

Gündemden

Gross Market Modeli Nereye Koşuyor?

Altı yıl önce bu formatın gücünü nereden aldığını ve...

Akın Gürlek fon soruşturmasının bilançosunu açıkladı: 30 milyar liralık iade yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmalarına ilişkin...

TÜİK’te Ekim enflasyonu yüzde 2,58

Ajans Bizim - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2026...

İki Ülkede İki Alışveriş (49) İrlanda

İrlanda Adası, Avrupa anakarasının kuzeybatısında ve Büyük Britanya’nın batısında...

Sussam Gönül Razı Değil

Türkiye’de gözaltına alınmak ve tutuklanmak, artık çok kolay ve...

“Abbas Yolcu” alarmı… (3)

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, yani...

“Zincir Market Alışveriş Alışkanlıkları”

MindStation Ajansı’nın 29 ilde gerçekleştirdiği bir rapor önüme gelince;...

Aydınlık bir sabah

Ajans Bizim / Safa Tekeli - Atatürk, 28 Ekim...
spot_img

İlgili İçerikler

Kategoriler

spot_imgspot_img