Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), sektördeki kadınların çalışma hayatında yaşadıklarına ilişkin bir araştırma yaptı. SES’in değerlendirmesinin raporuna göre; kadınların yüzde 80’i meslek hayatında mobbinge maruz kaldıklarını beyan etti.
Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES), Sağlık ve Sosyal Hizmet Alanında Kadına Yönelik Şiddet Araştırması’nın raporunu kamuoyuyla paylaştı. SES, değerlendirme raporunun araştırmaya katılan 617’si kadın 663 kişinin yanıtları esas alınarak hazırlandığını açıkladı.
SES’in açıklamasında “AKP’nin cesaretlendirdiği eril zihniyet, katilleri koruyan, cezasız bırakan eril yargı kararları failleri cesaretlendirmeye devam etmektedir. Şiddet araştırmasında, iktidarın kadın düşmanı politikalarının bir yansıması olduğu sonucu ortaya çıkıyor. Yıllardır yılmadan söylediğimiz ‘Kadına yönelik şiddet münferit değil, politiktir’’ ifadesinin doğruluğu anket sonuçlarında da net olarak görüyoruz” ifadelerine yer verildi.
Kadınların yüzde 68’i yöneticilerin psikolojik şiddetine maruz kaldığını söyledi
Rapora göre, araştırmaya katılan kadınlardan 502’si işyerinde psikolojik şiddete maruz kaldığını söyledi ve kadın katılımcıların yüzde 68’i yöneticilerin psikolojik şiddetine uğradığını belirtti. Psikolojik şiddete maruz kalan kadınların yüzde 71’li lisans mezunu ve yüzde 59’u evli.
Kadınların yüzde 80’i iş yerinde mobbinge maruz kaldı
Araştırmada, kadınların yüzde 80’i meslek hayatında mobbinge maruz kaldığını, yine yüzde 80’i de yöneticileri tarafından mobbinge uğradığını ifade etti. En fazla mobbinge maruz kalan kesim yüzde 71 ile lisans mezunu olanlar ve yüzde 47 ile hemşireler.
Kadınların yüzde 69’u sosyal medyadan taciz edici mesajlar aldı
Kadın katılımcıların yüzde 35’i ekonomik şiddete maruz kalırken, dijital şiddete maruz kaldığını ifade eden kadınların yüzde 69’u ‘rahatsız edici takip ve sohbet’ seçeneğini işaretledi.
Cinsel istismara maruz kalan kadınların yüzde 78’i hiçbir psikolojik destek almadı
Araştırmada, kadınların yüzde 26’sı cinsel şiddete maruz kaldığını, bu katılımcıların yüzde 7’si şiddet riskinin halen devam ettiğini bildirdi. Raporda, kadınların en çok erkek arkadaşları, sevgilileri ve eşleri tarafından cinsel şiddete maruz kaldıkları görüldü. Raporda, cinsel şiddete uğrayan kadınların yüzde 78’inin “Hiç bir psikolojik destek almadığını’’ belirtmesi dikkat çekti.