Ajans Bizim – İsviçre Dışişleri Bakanlığı, ABD ile İran arasında Bürgenstock’ta yapılması planlanan görüşmelerin iptal edildiğini duyurdu.
Beyaz Saray, ABD Başkan Yardımcısı JD Vance’in İsviçre’ye yapacağı ziyareti iptal ettiğini açıklarken, Tahran yönetimi ise taraf liderlerinin mutabakat metnini zaten uzaktan imzaladığını ve bu nedenle resmî bir imza törenine ihtiyaç kalmadığını bildirdi.
İsviçreli diplomatik kaynakların Batı medyasına yaptığı açıklamaya göre, ABD ve İran heyetleri arasında bugün yapılması planlanan müzakereler yapılmayacak.
Heyetlerin programı değişti
Beyaz Saray, Başkan Yardımcısı JD Vance’in İran ile mutabakat zaptının imza süreci kapsamında İsviçre’ye yapacağı seyahatin iptal edildiğini duyurdu.
Washington yönetimi, resmi törenin yapılmayacak olmasına rağmen Tahran ile teknik düzeyde müzakerelerin en kısa sürede başlamasını istediğini belirtti.
ABD tarafı daha önce yaptığı açıklamada, seyahat programının İran heyetinin varış saatine göre netleşeceğini duyurmuştu.
İran Dışişleri Bakanlığı ise sürece ilişkin farklı bir ayrıntı paylaştı. Bakanlık açıklamasında, iki ülkenin liderlerinin mutabakat metnini uzaktan imzaladığı, bu nedenle İsviçre’de ayrıca bir imza töreni düzenlenmesine gerek görülmediği ifade edildi.
Tahran yönetimi, ABD ile yapılacak sonraki görüşmelere katılma planlarının sürdüğünü belirtti.
18 Haziran mutabakatı neleri içeriyor?
ABD ve İran, 28 Şubat’ta başlayan çatışmaları sona erdirmeyi amaçlayan bir mutabakat zaptını dün gece uzaktan imzalamıştı.
İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, anlaşmanın İsrail’in Lübnan’daki operasyonları da dahil olmak üzere bölgedeki tüm cephelerde askerî faaliyetlerin derhal durdurulmasını hedeflediğini açıklamıştı.
Tarafların birbirlerinin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı göstermeyi taahhüt ettiği mutabakatın öne çıkan maddeleri şöyle:
* İran, 60 gün boyunca Hürmüz Boğazı’ndan geçen gemilerden geçiş ücreti almayacak.
* ABD ve Ortadoğu’daki müttefikleri, İran’ın yeniden yapılandırılması için en az 300 milyar dolarlık bir destek programı hazırlayacak.
* Washington, nihai anlaşmada belirlenecek takvime göre Tahran’a yönelik yaptırımları kaldıracak.
* İran, nükleer silah üretmemeyi taahhüt edecek; nükleer malzemelerin geleceği ise Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) denetiminde belirlenecek.
ABD Başkan Yardımcısı JD Vance, nihaî anlaşmanın çerçevesini oluşturacak 60 günlük müzakere sürecinin dün resmen başladığını açıklamıştı.







