Kastamonu İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aile hekimlerine karantinadaki Covid-19 hastalarının evde olup olmadığı kontrol etme görevi verildiği ileri sürüldü. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) uygulamaya karşı çıktı.
Koronavirüs (Kovid-19) salgının dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de etkisi göstermeye devam ediyor.
Vaka sayılarının artması en çok sağlık çalışanların yükünü artırdı.
Bu yükü omuzlayanların başında aile hekimleri aile sağlığı çalışanları yer aldı.
Çünkü Türkiye’de milyonlarca insanın bağlı olduğu aile hekimleri, kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetleri ile birinci basamak teşhis, tedavi ve rehabilite sürecini yürüttü.
Hekimler, salgın döneminde hastaların takibi ve yönlendirmesinde önemli bir rol üstlendi.
100’lerce sağlık çalışanı yaşamını yitirdi
Bu zor ve önemli görevi üstlenen 100’lerce sağlık çalışanı da salgın nedeniyle hayatını kaybetti.
Şimdi de pandemi sürecinde en riski grupların arasında yer alan aile hekimlerine “kolluk görevi” verildiği iddia edildi.
Dün akşam Twitter’da #Ailehekiminemobingvar hashtagı açıldı.
Açılan hashtagda, Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nün hekimlere karantinadaki Covid-19 hastaların evde olup olmadığı kontrol etme görevi verildiğini ileri sürüldü.
Hekimler, “kolluk kuvveti değiliz” diye uygulamaya tepki gösterdi.
Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ve Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü’nü etiketleyerek “Kastamonu’da yaşananların farkında mısınız? paylaşımında bulundu.
“Hekimlere bu görev verilemez”
Konuyla ilgili Independent Türkçe’ye konuşan AHEF Başkanı Dr. Özlem Sezen, Kastamonu İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun söz konusu kararı aldığını söyledi.
Karantinadaki hastaların kontrol etme işinin aile hekimlerinin görevi olmadığını belirten Dr. Sezen, “Aile hekimliği bağlı bulunduğu aile sağlığı merkezi biriminde hizmet vermekle yükümlü. Evet, dünyada bir pandemi var ama olağanüstü bir salgın ilanı yok. Hekimlere bu tür görev verilemez” dedi.
Hukuka uygun ve görev tanımı içerisinde olmadığı için aile hekimlerinin eve gidip kontrol etme görevini yapmadıkların kaydeden Sezen, “Federasyon olarak bu görevin yapılamayacağını söylüyoruz. Bize gelen bilgilere göre görevi kabul etmeyen 60 hekime ceza verileceği söyleniyor. Cezayı kabul etmiyoruz. Takipte olacağız” diye konuştu.
“Her ilde farklı uygulama kabul edilemez”
Mevzuattaki bazı açıkların veya cümlelerin farklı yorumlanmasıyla aile hekimlerine görev tanımı dışında bazı ek görevler verilmeye çalışıldığını ifade eden Sezen, şunları kaydetti:
“Mevzuatı bazı illerde farklı uygulamak istiyorlar. Uygulamanın her ilde farklı olması kabul edilemez. Elbette federasyon olarak bunun karşısında olacağız. İl dernekleri haklarını savunuyorlar ve çözüm bulamadıkları durumlarda federasyondan kurumsal destek istiyorlar. Her zaman hekim ve derneklerimizin yanındayız. Hiçbir şekilde mobbingi doğru bulmuyoruz ve karşısındayız. Bunun için Sağlık Bakanlığı’mızla sürekli istişare halindeyiz.”
Konuyla ilgili olarak görüşlerine yer vermek için aradığımız Kastamonu İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri ise herhangi bir açıklama yapmadı.