AB verilerine göre, Mart ayında toplam 844 bin 187 otomobil satıldı, bu da Mart 2021’e kıyasla yüzde 20,5 düşüş anlamına geliyor.
AB’de otomobil üretimi ve satışı dibe vurdu.
Almanya, bu yıl otomobil üretimi artışını yüzde 13’den yüzde 7’ye indirdi.
Avrupa Otomobil Yapımcıları Birliği (ACEA), yarı-iletken yokluğu ve Ukrayna savaşı yüzünden Avrupa Birliği’nde yeni otomobil satışlarının dibe vurduğunu açıkladı.
Birliğin verilerine göre, Mart ayında toplam 844 bin 187 otomobil satıldı, bu da Mart 2021’de kıyasla yüzde 20,5 düşüş anlamına geliyor. Bu sayı, 2019 Mart ayına göre de üçte bir oranına düşüşü ifade ediyor.
Bu satış, ACEA’nın istatistik tutmaya başladığı 1990 yılından bu yana, 2020 yılındaki pandemi dönemi hariç tutulursa, en düşük satış rakamı anlamına geliyor.
Ukrayna’daki fabrikaların durması da, 2021 baharından bu yana otomobil sanayiini temelinden sarsan sevkiyat sorunları ve elektronik bileşen sıkıntısına eklendi. Ukrayna, özellikle otomobillerin “sinir sistemi” olarak nitelenen parçaları olan kablo demetlerinin Avrupa’daki ana tedarikçisi konumunda bulunuyor.
Parça yokluğundan birçok fabrika Avrupa’da zaman zaman üretime arar veriyor.
Volkswagen, dönem dönem Almanya’daki bazı fabrikalarında üretimini durdurmak zorunda kaldı. Bu fabrikalar arasında elektrikli otomobil üretim merkezi olan Zwickau tesisleri de bulunuyor.
Fabrika kapalı
Renault’nun elektrikli Mégane modelini üreten Douai’deki fabrikası da 11 gündür kapalı!
ACEA, Rusya-Ukrayna krizinin artırdığı lojistik sorunların otomobil üretimine kötü etki yaptığına dikkat çekiyor.
Bazı pazarlarda düşüşler iki haneli sayılara ulaştı: Almanya yüzde 17,5, Fransa yüzde 19,5, İtalya yüzde 29,7, İspanya yüzde 30,2, Polonya yüzde 17,4, Belçika yüzde 17,7 ve İsveç yüzde 39,5! İngiltere pazarı da yüzde 14,3’lük bir gerilemeye uğradı.
Pazarın liderleri
Otomobil yapımcıları açısından bakıldığında, Avrupa’nın bir numaralı üreticisi olan Alman Volkswagen grubunun satışları yüzde 24,3 düştü. Grubun sadece lüks markaları (Porsche, Bentley, Lamborghini ve Bugatti) krize direndi.
Avrupa’nın iki numaralı grubu olan Stellantis de (PSA- Fiat-Chrysler), satışların yüzde 32 düşmesi ve Peugeot, Fiat ve Jeep’in kötü performansı sergilemesi yüzünden pazar payının yüzde 20 gerilmesine tanık oldu.
Fransız Renault, aylar süren satış azalmasından sonra Mart ayında, Dacia’nın gösterdiği başarı sayesinde yüzde 14,1’lik bir düşüşle krize diğerlerine kıyasla daha dirençli göründü.
Sadece Asyalı Kia, yüzde 10,1 oranında satışlarını artırırken, Hyundai yüzde 8,2, Toyota yüzde 12,2, BMW-Mini yüzde 20,5 ve Mercedes-Smart yüzde 13,6 geriledi.
Üretim tahminlerini aşağı çekti
Alman Otomobil Yapımcıları Federasyonu (VDA), 2022 otomobil üretim tahminlerini bu ayın başında önemli ölçüde aşağı çekti.
VDA, Avrupa’nın bir numarası ülkesi Almanya için üretim artışını bu yıl yüzde 13 olarak öngörürken, bu oranı yüzde 7’ye (3,3 milyon otomobil) çekti.
VDA Başkanı Bayan Hildegard Müller, bundan böyle, “Rusya’ya yaptırımların daha artırılması ve Pekin’in Covid-19’a karşı sıfır tolerans politikasının getirdiği üretim kesilmelerinin, gelecek aylarda üretim planlamalarında yeni ayarlamalar gerektirebileceğini” söyledi.