ÇGD: “Yazma, çizme, konuşma” yasağı kabul edilemez!

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Başbakan’ın gazetecilere terör örgütü IŞİD’in Musul Başkonsolosluğu baskını hakkında “bu konuda konuşmayın, yazmayın” ricasını (!) kınadı

Saim Tokaçoğlu / Bizhaberiz – Önceki gün Başbakan Erdoğan’ın gazetecilere IŞİD’in Musul Başkonsolosluğumuzu basarak Başkonsolos dâhil 49 kişiyi ve ayrıca 31 Türk şoförü rehin almasıyla ilgili haber yapmamalarını rica etmesinin ardından, bugün de Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi, yayın yasağı getirdi. Gerekçe, IŞİD’in elinde rehin tuttuğu 80 kişinin yaşamını riske atmamak.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), Başbakan’ın “yazmayın” ricası ve Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin Musul Başkonsolosluğu’na baskın haberlerine yayın yasağı getirmesi üzerine yazılı bir açıklama yaptı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Yönetim Kurulu imzasıyla yapılan açıklama şöyle:

“Başbakan’ın, basına ‘yazma, çizme, konuşma’ yasağı kabul edilemez.

Başbakan Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğu’nu basan, Başkonsolosun da aralarında bulunduğu 49 kişiyi ve ayrıca 31 şoförü rehin alan, toplu katliamlar yapan IŞİD adlı terör örgütünün eylemleri konusunda medyaya, ‘Yazmayın, çizmeyin, bu konuda konuşmayın’ isteğinde bulunuyor, talimatlar veriyor.

Yazma, çizme, konuşma yasağı ilan ediyor.

Bu talimat, kendilerini iktidarın yanaşması, emir eri gibi gören birtakım kişiler için bir anlam ifade edebilir. Ancak bağımsız ve özgür düşünen gazeteciler, yazarlar için bu sözlerin hiçbir anlamı yoktur.

Söylendiği anda ÇGD tarafından çöpe atılmıştır.

Gazeteciler, yazarlar, çizerler Başbakanlığın, bakanlıkların memurları değildir. Sorumlu ve özgür gazeteciler, yazarlar, hem dünyada hem Türkiye’de yaşamlarını vererek, cezaevlerinde yatarak, baskı görerek, işten atılarak, yani, ağır bedeller ödeyerek gazeteciliğin evrensel ilkelerini, halkın haber alma hakkını savunan bir geçmişe, onurlu bir mirasa sahiptirler, bu mirasın savunucuları olarak varlıklarını sürdürmektedirler.

Gazetecilere, yazarlara, ‘otur, kalk, yaz, yazma, konuş, konuşma’ talimatı vermek, başbakan dahil hiçbir kişi ve makamın hakkı ve haddi değildir.

Başbakan bu tutumuyla bir kez daha medyaya kısıtlama getirmekte, gazetecilerin yazarların gerçekleri yazması, konuşması yerine penguenlerin yazılmasını, konuşulmasını istemektedir.

Öte yandan Başbakan’ın bu konuşmasının hemen ardından Ankara 9. Ağır Ceza Mahkemesinin bu konuda yayın yasağı kararı alması da çok manidardır. Adeta Başbakan’ın talimatının yerine getirilmesi algısını yaratmaktadır.

Mahkemenin bu kararı Sıkıyönetim ve Olağanüstü Hal dönemlerini hatırlatmaktadır. Yargının bu tür kararlarla basın, düşünce ve ifade özgürlüğünü, halkın haber alma hakkını engellediğini hatırlatmayı görev sayarız. Bu anti-demokratik bir karardır.

Başbakan ifade özgürlüğünü kısıtlamaya çalışarak sorumluluktan kaçmak istemektedir. Başbakan, basın özgürlüğüne el uzatmaktan bir an önce vazgeçmeli ve terör örgütünün elindeki yurttaşların kurtarılmasını sağlamalıdır. Mahkemeler de “bağımsız” olduklarını ve hukukun üstünlüğünü hatırlamalıdır.

Çağdaş Gazeteciler Derneği
Genel Yönetim Kurulu”

Öne Çıkanlar

Yapay zekânın kontrolden çıkma riski yeniden gündemde

Ajans Bizim - Yapay zekânın gittikçe güçlenen sistemlerinin insan...

Faizi Düşürmenin Gerekçesi Olmalıdır

Beklendiği gibi oldu ve MB politika faizini yüzde 37’de...

Cezaevindeki Gazeteciler Listesi

Tutuklu ve Hükümlü14 Eylül 2026 Ali Ünal - Zaman Gazetesi...

Siyasette adam seçmek zor…

9.Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel, 12 Eylül’ün getirdiği siyasi yasakların...

Gıda Fiyatları Türkiye’de Neden Pahalı?

Birçok ülke ile yaptığımız fiyat kıyaslamalarında pahalı çıktığımızı son...

Gündemden

Yapay zekânın kontrolden çıkma riski yeniden gündemde

Ajans Bizim - Yapay zekânın gittikçe güçlenen sistemlerinin insan...

Faizi Düşürmenin Gerekçesi Olmalıdır

Beklendiği gibi oldu ve MB politika faizini yüzde 37’de...

Cezaevindeki Gazeteciler Listesi

Tutuklu ve Hükümlü14 Eylül 2026 Ali Ünal - Zaman Gazetesi...

Siyasette adam seçmek zor…

9.Cumhurbaşkanı rahmetli Süleyman Demirel, 12 Eylül’ün getirdiği siyasi yasakların...

Gıda Fiyatları Türkiye’de Neden Pahalı?

Birçok ülke ile yaptığımız fiyat kıyaslamalarında pahalı çıktığımızı son...

Okullara yeni ders önerisi

“GÖZÜNÜ AÇANLAR ÇAĞI” adlı bir ders, okullardaki her sınıfa...

Ortaya karışık…

Rahmetli 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, İstanbul’da yapılacak Boğaz Köprüsü...

Demiryolu ile Meyve-Sebze Taşımacılığı

Ülkemizde küçük denemelere rağmen bu konuda geç kalınmış olduğunu...
spot_img

İlgili İçerikler

Kategoriler

spot_imgspot_img