1957 milletvekili seçimi yaklaşırken İsmet İnönü, partisinin Ankara adaylarıyla tanışıyor. Listedeki bir aday geliyor İnönü’nün elini öpüyor. İnönü yanındakine:
“El öpene işaret koy!” diyor. Sonra anlaşılıyor ki o, yüksek rütbeli emekli bir subaydır. İnönü, onun listeden çıkarılmasını ister. Yerine, yıldızı yeni yeni parlayan gazeteci Bülent Ecevit’in konulmasını not ettirir.
7 Kasım 2021
MUTLULUĞUN KAPISI
Atatürk, 40 ülke ile dostluk antlaşması imzalamıştı. Bu sayıya insanın inanası gelmiyor.
Mutluluğun kapısı dostlukla açılır. Bir de bugünlere bakınız. “Dost” diye bir sözcüğü duyan var mı? Ona sataş, buna savaş… Ortalık kinle, kanla kaplı… Kavga yapılmayan ülke kaldı mı? Hep de onlar suçlu!
Bir de her adımda Atatürk’ü ve onun devrimlerini karalıyorlar, suçu yüz yıl öncesinde arıyorlar!
8 Kasım 2021
HALKIN DERİN ATATÜRK SEVGİSİ
Köyünden Kırşehir’e inen bir yurttaş, kentin girişindeki heykeli görünce önünde duruyor. İlk gördüğü bu heykele uzun uzun bakıyor. Sonra kendi kendine söyleniyor:
“Gurban olam Atatürk, saz çaldığını bilmiyordum!”
9 Kasım 2021
KIŞLALI’NIN KALEMİNDEN
Ünlü yazarların yazıları iz bırakır.
Yıllardır hep aklımda olan bir örneği işte.
Prof. Ahmet Taner Kışlalı 21 Eylül 1999 günü Artvin’e gitmiş, orada söyleşi yapmıştı. Artvin’le ilgili Cumhuriyet’te iki yazı yazmıştı: 1.Kafkasör’ün Havası, 2.Artvin Gülüşü adlarında.
Artvin’e armağan iki cümlesi:
“Kafkasör çok güzel ama Artvin’in insanı daha da güzel.”
“Kadını erkeği ile horonu bir görsel sanata dönüştüren güzel insanlar kenti Artvin.”
9 Kasım 2021
AMERİKA’YI YENİDEN KEŞFEDİYORUZ
Selçuklu Devletinin büyük hükümdarı Tuğrul Bey (995-1063), kılıcını din alanı ile siyaset alanının arasına koyarmış. Bundan dolayı Tuğrul Bey döneminde yurttaşları rahatlık, devleti saygınlık kazanmıştı. Kendisi güçlü olduğundan dini kullanma gereği duymamıştı. Mustafa Kemal’in Türkiye’sinde de bu böyle yaşanmıştı.
Şimdi, bin yıl öncesinin neresindeyiz acaba?
11 Kasım 2021
GÜLÜNÇ BÖYLE OLUNUR
Akıl, bilim yolundan ayrıldığın an gülünç olursun.
Osmanlı sultanlarından 1867 yılına değin seferler dışında ülke dışına çıkan olmamıştı. Sultanın dış ülkelere gezi isteği ulema arasında tartışma yaratmış. Onlara göre sultan ancak gaza için gidebilirdi, başka ülkenin toprağına ayak basamazdı! Bir çözüm bulunmuş. Ayakkabı tabanının bir katına toprak doldurulmuş. Padişah da o toprağa basacaktır! 12 Kasım 2021