İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredileri ve buna ilişkin gelişmeleri TBMM gündemine taşıdı.
Gülsüm Atik / Ajans Bizim – İYİ Parti Grup Başkanvekili Erhan Usta, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati ve Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Demirören Holding’in Ziraat Bankası’ndan kullandığı kredileri sordu.
Usta, soru önergesinde, Ziraat Bankası’nın; özellikle kurumsal (kurumsal ve ticari) kredi kullandırımlarında firmaların konsolide ve/veya tekil bilançolarının yeterli ölçüde incelenmesinin yapılmadığı, kullandırılan kredilerde KKB (Kredi Kayıt Bürosu) sorgularına rağmen miktar aşımı yapıldığı, yeterli teminatların alınmadığı veya sadece kefalet karşılığı yüksek montanlı kredi kullandırım yapıldığının, Sayıştay raporlarında tespit edilerek, “bulgu” ve “öneri” olarak sunulduğunu hatırlattı.
Sayıştay raporları ele alındığında, son üç yıl, 2018, 2019 ve 2020 yılları incelendiğinde de alacağa düşen borçların takibinde ve kredi kullandırım karşılığı alınan teminatların tahsilinde ciddi gecikmeler olduğunun görüldüğünü ifade eden Usta, “Takip ve tahsilde yaşanan bu sorunların yapısal hale geldiği anlaşılmaktadır. Özellikle bazı firmalara istisnalar uygulanıyormuş kaygısı kamu nezdinde oluşmuştur” dedi.
Banka alacaklarını tahsil etmiyor
Sayıştay 2020 Ziraat Bankası Denetim Raporu’nda; Bankanın 2020 yılı içerisinde TOA (Tasfiye Olacak Alacaklar) hesabına aktardığı ve 31.12.2020 tarihine kadar tasfiyesi sağlanamamış kredi işlemlerinden, toplam 114 firmadan temerrüt faizi dahil toplam 2,1 Milyar TL alacağı bulunduğuna da işaret eden Erhan Usta, bu durumun Ziraat Bankası’nın alacaklarını tahsil etmemeyi tercih ettiğini gösterdiğini ifade etti.
Demirören Holding-Ziraat Bankası
Sayıştay’ın 2020 Ziraat Bankası Denetim Raporu’nda, banka ile Demirören Holding arasında 2018 yılında toplam 800 Milyon ABD Doları limit çerçevesinde kredi ilişkisinin başladığının anlaşıldığını belirten Usta, şunları kaydetti:
“2021 tarihli FAR’da (Firma Analiz Raporu) 2020 yılsonu itibarıyla firmanın 6,5 Milyar TL negatif öz sermaye ile çalıştığı tespit edilmiştir. Firmanın; grup firmaları ile birlikte değerlendirildiğinde söz konusu zararlar sonucu öz kaynakların tamamı yitirildiği gibi, yabancı kaynaklara sirayet eden zararlar çok daha yüksek boyutlarda olduğu anlaşılmıştır. Haziran 2021 itibarıyla firmanın Bankada 827,7 Milyon ABD Doları ve 930,6 Milyon TL anapara, faiz ve komisyon riski bulunmaktadır. Teminatların toplam değeri 3,4 Milyar TL olup, 391,9 Milyon ABD Doları karşılığı olup risk teminat dengesi yüzde 50’den düşük seviyededir.”
Sürekli yapılandırma ya da vade uzatımı
Erhan Usta, borcunu ödemeyen firmalara yapılan kredi kullandırımlarında gerekli incelemeler yapılıp yapılmadığının açıklanmasını istedi ve “Ödeme ihtimali düşük olan firmaların yasal takip işlemlerinin başlatılması konusu neden ağırdan alınmaktadır? Ödeme düzensizliğini alışkanlık haline getirmiş olan firmalara neden devamlı olarak vade uzatımı veya yeniden yapılandırma işlemleri uygulanmaktadır” sorusunu yöneltti.
‘Neden tahsil etmiyorsunuz?’
Erhan Usta, ayrıca, Demirören Holding’in güncel memzuç riski iki bankada olmak üzere toplam 10,8 Milyar TL olduğunu ve Ziraat Bankası’nın payının yüzde 71 seviyesinde olduğuna işaret ederek, “Firmaya kullandırılan kredilerin taksitleri ödenemediği halde yasal takip uygulaması neden başlatılmamaktadır? Kredi kullandırımları karşılığı gösterilen teminatların tahsiline yönelik işlemler neden başlatılmamaktadır?” diye sordu.