İçişleri Bakanlığı tarafından başlatılan İBB’ye “özel teftiş”te adı geçen DİAYDER’in yöneticileri ve üyeleri hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.
Kürtçe hutbe okudukları gerekçesiyle tutuklanan Din Alimleri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (DİAYDER) üyeleri hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi. İddianamede Kürtçe hutbeden, küs olan aşiret liderlerini barıştırmaya kadar pek çok olay yer alıyor. İBB’nin gassal alımlarında bu derneği referans aldığı öne sürülüyor. Apar topar kabul edilen iddianamenin, İBB’ye dönük “terör teftişi”nin yapıldığı sürece denk gelmesi dikkat çekti. Davanın ilk duruşması 18 Şubat 2022’de yapılacak.
Evrensel’in haberine göre, İstanbul’da faaliyet yürüten DİAYDER’e üye 28 kişi, 3 Temmuz’da gözaltına alındı. 7 gün gözaltında kalan 26 kişiden, Ali Fuat Hatip, Aydın Ayhan, Enver Karabey, Mehmet İnan, Mehmet Emin Aslan, Nezir Erdemci, Ekrem Baran, Hafik Tunç ve Sefa Mehmetoğlu, Kürtçe hutbe okudukları, “sivil cuma namazı”na katıldıkları ve yürüttükleri dernek faaliyetleri gerekçe gösterilerek tutuklanırken 17 kişi ise serbest bırakıldı.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, 6 ay sonra hazırladığı iddianameyi İstanbul 14’üncü Ağır Ceza Mahkemesine sundu. Daha önce iktidara yakınlığıyla bilinen medya organlarında yer alan iddianamede, 23 kişiye “örgüte üye olmak” ve “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçlamaları yöneltildi. 5 kişi hakkında ise takipsizlik kararı verildi.
SAVCI, KÜRTÇE HUTBEYE “ÖRGÜT TERMİNOLOJİSİ” DEDİ
İddianame mahkeme tarafından kabul edildi. Söz konusu iddianamede, DİAYDER üyelerinin telefon görüşmeleri, sosyal medya paylaşımları, gözaltı esnasında el konulan dernek raporları ile açık ve gizli tanık beyanları delil olarak yer aldı.
İddianamede imamların okuduğu hutbenin Kürtçenin yöresel lehçesi olmadığı ileri sürülerek suçlama konusu yapılması dikkat çekti. Savcı, hutbede “Civak, Bawermend, Heja, Jiyan, Henber, Rûmet, Taybet” gibi kelimelere yer verilmesini “örgüt terminolojisi kullanma”ya kadar taşıyarak suçlama konusu yaptı.
İDDİANAMEDE İBB’YE DAİR SUÇALAMALAR YER ALIYOR
Bir diğer suçlama konusuysa gassal olmak oldu. Mehmet İnan’ın İBB’de gassal olduğu belirtilerek, gassal olarak işe alınanlara DİAYDER yöneticilerinin referans olduğunu ileri sürüldü.
İddianamede ayrıca İBB tarafından derneğe verilen market yardım kartlarının “örgüt üyelerinin ailelerine dağıtıldığı” öne sürüldü.
MAHKEME BAŞKANI TANIDIK
İddianameyi kabul eden mahkeme başkanı, aynı zamanda HDP’nin eski eş genel başkanı Selahattin Demirtaş, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, HDP’li eski vekil Sırrı Süreyya Önder ve Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlara hapis cezaları veren isim.
Davanın ilk duruşması 18 Şubat 2022’de yapılacak.
BAHÇELİ, İMAMOĞLU’NU HEDEF ALMIŞTI
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İçişleri Bakanlığı’nın İBB için başlattığı “terör teftişi” hakkında MHP’ye yakınlığıyla bilinen Türkgün’e konuşmuştu.
Bahçeli, “Ekrem İmamoğlu’nun görevinden alınmasını mı istiyorsunuz” sorusuna şu yanıtı vermişti:
“Suçluysa elbette görevinden alınmalı, büyükşehir belediye meclisi de yeni başkanı seçmelidir. Bu işin şakası yoktur. Eğer suç varsa cezası da olmalıdır. İstanbul terör örgütlerine teslim edilemeyecektir. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı siyasi hırslarına yenilmiştir. Farklı zamanlarda gerçekleştirdiği il ve ilçe ziyaretleri gizli bir gündem peşinden koştuğunu göstermektedir.”
Bahçeli’nin söz konusu ifadelerine CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’den yanıt gelmişti. Özel, sosyal medyadan yaptığı paylaşımında, “İstanbullunun size vermediği yetkiyi suç işleri bakanınızın kumpaslarıyla mı alacaksınız” demişti.