Gamze Düşmez / Ajans Bizim – Vatikan, tarihte ilk kez mal varlığı bilgilerini belgelerle açıkladı. Bu belgelerde Vatikan’ın 5 binden fazla mülk sahibi olduğu görüldü.
Vatikan’ın dün açıkladığı belgelerden biri geçen yıla ait mali tablosunu, diğeri de kamu bütçesini içeriyor.
Grafikler, çizimler ve tablolarla birlikte 50 sayfadan fazla mali bilgiyi içeren bu belgelere göre, Vatikan’ın İtalya’da 4,051, yurtdışında büyükelçilikler hariç 1,120 mülkü bulunuyor.
İtalya’daki mülklerinden yaklaşık yüzde 14’ü piyasa oranında kiraya verilmişken, birçoğu kilise çalışanına olmak üzere geri kalanı indirimli fiyatlardan kiralanmış durumda bulunuyor. Bu mülklerin yaklaşık yüzde 40’ını okullar, toplantı salonları ve hastaneler gibi kurumsal binalar oluşturuyor.
Belgelerde Vatikan’ın Londra, Cenevre, Lozan ve Paris gibi büyük kentlerin zengin kesimlerinde yatırım amaçlı mülklerinin bulunduğu da görülüyor.
Bunlardan özellikle Londra’nın South Kensington semtindeki bir bina, Vatikan sekretaryası tarafından 2014 yılında yatırım olarak satın alındıktan sonra büyük gelir kaybına yol açtı. Bu binanın satın alınmasıyla ilgili olarak Salı günü Vatikan’da başlayacak mahkemede aralarında Kardinal Angelo Becciu’nun da bulunduğu 10 kişi yargılanacak. Bu kişiler aralarında zimmete para geçirmek, para aklamak, yolsuzluk, dolandırıcılık ve görevi kötüye kullanmanın bulunduğu mali suçlardan hakim önüne çıkacak.
Vatikan sekretaryasının mali işlerine bakan bölümün başkanı Papaz Juan Antonio Guerrero Alves, resmi Vatikan Haber sitesinde yayımlanan açıklamasında, bu binanın çok yakında satılacağını bildirdi.
Papaz Alves, bu yargılamanın, Vatikan’ın ekonomik konulardaki güvenilirliği açısından “bir dönüm noktası” olacağını ve alınan önlemlerle benzer durumun bir daha yaşanmayacağını ifade etti.
Vatikan tarafından dün yayımlanan ayrı bir mali tabloda ise papalığın 2019 yılında 79,2 milyon Euro olan bütçe açığının 2020 yılında 64,8 milyon Euro’ya düştüğü görüldü. Vatikan’ın bu bütçesi, dünya çapında 1,3 milyar üyesi bulunan Katolik Kilisesini, küresel diplomatik temsilciliklerini ve medya operasyonlarının idaresini gözeten merkezi yönetimi de içeriyor.
Vatikan Müzesi ve Vatikan Bankasının ayrı bütçeleri bulunuyor. Vatikan’ın 2020 bütçe açığını kapamak için, Papa’nın kilisenin dünya çapındaki işlerini yürütmesine yardımcı olan bağış fonları olarak bilinen Peter’s Pence’den yaklaşık 50 milyon Euro alındığı belirtildi.
Covid-19 salgını Vatikan’ın 2020 yılındaki gelirlerini büyük ölçüde etkiledi. St Peter’s Bazilikası ve yalnızca 2019’da yaklaşık 6 milyon ziyateçisi olan Vatikan müzeleri, salgın nedeniyle kapatıldı ya da kısmi açık kaldı.