Satışı yasaklanan güvensiz ürünlerin internette satışları devam ediyor. Bunların arasında can ve mal emniyeti açısından tehlikeli bulunup toplatılmasına karar verilen ürünler de var.
BİZHABERİZ (Özel) – Güvensiz ürünlerin duyurulduğu Güvensiz Ürün Bilgi Sistemi’nin web sitesinde marka, model ve fotoğrafıyla teşhir edilerek satışı yasaklanan ürünlere internet üzerinden ulaşılarak toplatma kararı bile olsa satın almak mümkün. İlgili kurum tarafından “Güvensiz ürün” olarak tanımlanarak piyasaya sürülmesi engellenen ya da toplatılan ürünlerin akıbetini araştırdık. Can ve mal emniyetini tehlikeye atan ürünlerin imha edilmeleri gerekirken, spot mağazalarda ve internet ortamında satıldıklarını saptadık.
Bakanlıklar tarafından güvensiz ürün olarak tanımlanan ve hakkında yaptırım kararı alınan ürünler, güvenilir mağazalarda satış imkânı bulamayınca ucuz fiyata internet üzerinden satış yapan mağazalara devrediliyor.
“Piyasaya Arzın Yasaklanması Ve Toplatma”
Hakkında “Piyasaya Arzın Yasaklanması Ve Toplatma” kararı bulunan söz konusu ürünlere 2. el satış yapılan internet sitelerinde de rastlamak mümkün. Daha önce bu “yasaklı” ürünü bilmeden satın alan kullanıcılar, belki yenisini aldıklarından, belki kullandıkları ürünün “tehlikeli” olduğunu öğrendiklerinden, bu ürünleri ucuz fiyata elden çıkartmaya çalışıyorlar. Üstelik, belli ki yasaklı ürünleri çok sayıda ve çok ucuza kapatıp satmaya çalışan fırsatçılar cirit atıyorlar bu 2. el mağazalarda. Tek bir internet sitesinde değil, 2. el satışı yapan bütün sitelerde ilanlarını görmek mümkün. Türkiye’nin en büyük iş hacmine sahip ilk 5’e giren web sitelerinde bu insanların “mağaza” açtıkları da bir gerçek. Öyle ya, devlet denetleyemezken amaçları yalnızca “ticaret” yapmak olan bu online satış siteleri yüzlerini hiç görmedikleri, tanımadıkları insanları nasıl denetleyebilirler ki?
Bütün bunlardan sonra bize düşen tüketiciyi uyarmak, alacakları ürünleri sıfır bile olsa markasıyla, modeliyle öncelikle http://guvensizurun.gov.tr web sitesinden sorgulamak. Bu da yetmez, tüketici şikâyetlerini değerlendiren güvenilir web sitelerinden araştırmak.
“Nerede bu devlet?”
Sormamız gerekiyor, yanıtını alamayacak olsak bile;
- Hakkında yaptırım kararı alınan ürünler neden denetlenmiyor, yaptırım kararının uygulanması neden sağlanmıyor?
- Bu ürünlerin internet üzerinden ya da spot mağazalarda satılması neden engellenmiyor?
- Can ve mal güvenliği açısından tehlike arz eden ürünlerin devlet denetiminde imha edilmesi gerekmiyor mu?
Reha Muhtar’ın slogan olmuş sorusuyla bitirelim: “Nerede bu devlet?”