Yozgat’ta tarım alanına havaalanı yerine cezaevi

Yozgat’ta 1988 yılında planlanan stol tipi havaalanının yapımından vazgeçilmesinin ardından İl Özel İdaresi tarafından kiraya verilip, arpa ve nohut ekilen alanda 3 bin 500 kişilik T Tipi Cezaevi inşa edildi.

Seyfi Çelikkaya / Ajans Bizim – Yozgat’ta 1988 yapımı planlanıp, daha sonra yapımından vazgeçilen Stol Tipi Havaalanı sahası 25 yıl süreyle tarım alanı olarak kullanılıp, arpa ve nohut ekildi. 3 bin 500 tutuklunun kalabileceği T Tipi Bölge Cezaevi’nin temeli 2013 yılında atılıp, açılış için gün sayılmaya başlandı.

Ajans Bizim Muhabirinin derlediği bilgilere göre, Yozgat’ta 1988 yılında yapımı planlanan Stol tipi havaalanı için merkeze bağlı Tayyip Köyü yakınlarındaki 288 dönümlük tarım arazisi kamulaştırıldı. Ancak, alanın inişler için uygun olmadığı gerekçesiyle havaalanı yapımından vazgeçildi. Alanın boş kalmaması için Yozgat İl Özel İdaresi Tarım Müdürlüğünün desteği ile iki yıl üst üste arpa tarımı yaptı. Zarar edince ekimden vazgeçen özel idare 1993 yılından 2013 yılına kadar tarlayı kiraya verdi. Tarlayı alan çiftçi nohut ekimi yaptı.

yozgat stol havaalani cezaevi 01

Cezaevi yapıldı

Havaalanı yapılmasından vazgeçilip, yeniden tarım alanı olarak kullanılmaya başlanılan 288 dönümlük alana 2013 yılında projelendirilen T Tipi Bölge Cezaevi inşaatına başlanıldı. 2018 yılında tamamlanarak açılması planlanan cezaevi inşaatı gecikmeli olarak tamamlandı. Tayip Köyü yakınlarındaki alanda yapımı gecikmeli olarak tamamlanıp, son eksiklikleri giderilmeye çalışılan iki T Tipi ve Açık Cezaevi binası ile 100 daireli 5 bloktan oluşan lojman binasının bu yıl açılacağı öğrenildi.

3 bin 500 tutuklunun kalacağı T1 ve T2 Tipi Kapalı, Açık Kampüs Cezaevinde görev yapmak üzere alınan, halen Silivri, Eskişehir, Afyon gibi illerde geçici olarak görevlendirilen personelin bakanlık tarafından geçici görevlerinin kaldırılarak, Yozgat’a geldikleri bildirildi. Yaklaşık 500 kişilik personel ile 3 yeni cezaevi müdürü görevlendirmesinin yapıldığı hatırlatılarak, Yozgat’taki mevcut E Tipi kapalı cezaevinde 900 mahkûmun bulunduğu, bunların da yeni cezaevine nakillerinin yapılacağı kaydedildi. Cezaevi içerisinde hükümlü ve tutukluların kaldıkları süre içerisinde iş sahibi olacağı iş atölyelerinin bulunduğu, bu atölyelerde mobilyadan tekstile, mutfaktan hediyelik eşyaya bir çok farklı alanda üretimin yapılacağı öğrenildi.

Yeni Havaalanı

Küçük çaplı yolcu uçaklarının inip, kalkabileceği stol tipi havaalanından vazgeçilmesinin üzerinden geçen 30 yıllık sürenin ardından, yıllık 2 milyon yolcu kapasiteli uluslararası standartlara uygun havaalanın yapımına 2018 yılında kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Deremumlu-Fakıbeyli bölgesinde başlanıldı. 36 bin metrekare apron, 2 bin 600 metre piste sahip havaalanı altyapı çalışmalarının önemli bölümü tamamlandı.

Yozgat ve çevre illerin hava ulaşımı ihtiyacını karşılamak üzere 3 Haziran 2018’de temeli atılan havalimanın 2022 yılında hizmete alınması planlandı. Havaalanına aynı anda 4 orta boy, 5 büyük boy uçağın iniş yapabileceği bildirildi.

Öne Çıkanlar

Akın Gürlek fon soruşturmasının bilançosunu açıkladı: 30 milyar liralık iade yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmalarına ilişkin...

TÜİK’te Ekim enflasyonu yüzde 2,58

Ajans Bizim - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2026...

İki Ülkede İki Alışveriş (49) İrlanda

İrlanda Adası, Avrupa anakarasının kuzeybatısında ve Büyük Britanya’nın batısında...

Sussam Gönül Razı Değil

Türkiye’de gözaltına alınmak ve tutuklanmak, artık çok kolay ve...

“Abbas Yolcu” alarmı… (3)

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, yani...

Gündemden

Akın Gürlek fon soruşturmasının bilançosunu açıkladı: 30 milyar liralık iade yapıldı

Adalet Bakanı Akın Gürlek, kamuoyunun gündemindeki fon soruşturmalarına ilişkin...

TÜİK’te Ekim enflasyonu yüzde 2,58

Ajans Bizim - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Ekim 2026...

İki Ülkede İki Alışveriş (49) İrlanda

İrlanda Adası, Avrupa anakarasının kuzeybatısında ve Büyük Britanya’nın batısında...

Sussam Gönül Razı Değil

Türkiye’de gözaltına alınmak ve tutuklanmak, artık çok kolay ve...

“Abbas Yolcu” alarmı… (3)

AKP Genel Başkan Yardımcısı Fatma Betül Sayan Kaya’nın, yani...

“Zincir Market Alışveriş Alışkanlıkları”

MindStation Ajansı’nın 29 ilde gerçekleştirdiği bir rapor önüme gelince;...

Aydınlık bir sabah

Ajans Bizim / Safa Tekeli - Atatürk, 28 Ekim...

İspanya’da Yüksek Hızlı Tren Kazasında Bilanço Ağırlaşıyor: Ölü Sayısı 64’e Yükseldi

İspanya’nın Toledo vilayeti sınırlarında iki yüksek hızlı trenin karıştığı...
spot_img

İlgili İçerikler

Kategoriler

spot_imgspot_img